“Vi måste ändra vår livsstil”

“Vi ved at klimakampen er en kamp, hvor vi som NGO’er ikke har nær samme ressourcer som olieselskaber en vi understøtter civilsamfundet på god gammeldags græsrodsmaner og kæmper den symbolske kamp hvor vi også har ressourcer.”
Det skriver Søren Würtz, från Föreningen Norden Ungdoms styrelse, i veckans klimatkommentar..

Hvorfor skal vi i Norden i det hele taget gøre noget for klimaet, når det i for store dele af Norden vil betyde, at vi kan dyrke flere afgrøder og få mildere vintre?
Svaret er for det første, at de negative konsekvenser af klimaændringerne er markante; flere byer og kommuner er allerede truet af oversvømmelser.
For det andet har vi i Norden et ansvar over for resten af verden. Vi er blandt de mest CO2-forurendennde samfund i verden mål i forhold til antallet af indbyggere.
Problemerne i resten af verden skyldes således vores livsstil.

Hvorfor er det så særlig vigtigt at unge engagerer sig i klimaproblematikken?
Det lette svar er, at det er vigtigt at ALLE engagerer sig i klimaproblematikken. De forandringer der skal gennemføres kan ikke gennemføres alene ved at ungdommen eller en enkelt gruppe i samfundet er engagerede.
Når det så er sagt, så er det vigtigt at ungdommen er engagerede og oplyste fordi unge ændrer den måde de lever og agerer på langt mere end ældre mennesker med indgroede vaner.

Foreningen Nordens Ungdom har ligesom Foreningen Norden engageret os i denne kamp. Da det er politikerne der bør handle ansvarligt i klimasagen, har vi tilrettelagt Foreningen Nordens Ungdoms deltagelse i klimaaktiviteter efter skabe størst mulig politisk forandring.
Vi ved at klimakampen er en kamp, hvor vi som NGO’er ikke har nær samme ressourcer som oliestater eller olieselskaber. Men vi understøtter civilsamfundet på god gammeldags græsrodsmaner og kæmper den symbolske kamp hvor vi også har ressourcer.

Denne strategi har fået os til at engagere os i Civilsamfundets klimaforum, der til december vil tage imod de mange tusinde besøgende fra hele verden. Vi vil naturligvis koncentrere vores virke om det nordiske og producere nordisk indhold til denne megaevent.

Som et andet initiativ har vi givet vores medlemmer i hele Norden mulighed for at deltage på en klimaCamp til sommer, hvor de selv kan lære at blive aktive klimaforkæmpere. Også her leverer vi nordisk indhold.
Som et sidste initiativ har vi hjulpet andre organisationer med rekruttering af deltagere i de øvrige nordiske lande.
Herunder har vi også hjulpet med privat indkvartering af engagerede unge fra hele Norden til klimakonferencer.

Søren Würtz sitter i Föreningen Norden Ungdoms landsstyrelse och klimatgrupp. Søren arbetar till vardags för Rambøll Management.

Er du interesseret i at vide mere om Foreningen NORDENs Ungdoms klimaindsats, kontakt FNU klimagruppen,  klima@fnu.dk