Världens u-länder får stöd av kyrkan

2009-12-15 | 13:38

Ledare de afrikanska länderna befarade igår att Kyotoprotokollet var hotat, och reagerade då med en manifestation där de lämnade förhandlingarna i Bella Center. Nu får de stöd av Hela världen, Svenska kyrkans internationella arbete, som står bakom kravet på att Kyotoprotokollet måste bevaras.

- De afrikanska länderna tvingades till detta, säger Erik Lysén, policychef för Hela världen, Svenska kyrkans internationella arbete. De rika länder kommer inte fram med något substansiellt när det gäller radikala utsläppsminskningar och ekonomiskt stöd till de fattigaste länderna.

Kamel Djemouai som leder den afrikanska förhandlingsgruppen säger att gruppen misstänker att de snart kommer att få höra att det inte finns tid att arbeta med Kyotoprotokollet:

- Afrika är den mest sårbara kontinenten och Kyotoprotokollet är av oerhörd betydelse för oss. Vi kan aldrig acceptera att Kyotoprotokollet dödas. Det skulle betyda att vi dödar Afrika, säger Kamel Djemouai.

Den afrikanska förhandlingsgruppen kräver nu att förhandlingarna om Kyotoprotokollet ska gå före allt annat. 

- Det är fullständigt nödvändigt att Kyotoprotokollet överlever, säger Erik Lysén. Det är det enda legalt bindande avtal som finns som tvingar de rika länderna till utsläppsminskningar. Vi behöver mycket större utsläppsminskningar från de rika länderna, och mycket mer pengar till de fattigaste länderna.

Den nigerianske förhandlaren Dr Victor Fodeke beskriver de desperata känslorna hos de afrikanska deltagarna:

- Afrika befinner sig på en livsfarlig räls. Om vi tar bort en av skenorna betyder det att hoppets tåg kraschar.