Nordisk filmtävling avgjord

2009-12-9 | 07:31

Den nordiska filmtävlingen REClimate är nu avslutad och igår presenterades vinnnarna.

Första priset som består av 2000 Euro går till filmen Burden skapad av Jákup Klein, Jóannes Martin Johannesen och Hermann Mørkøre från Färöarna, andra priset går till filmen SOS skapad av Tiia Pääsky and Ruut Similä från Finland och tredjepriset går till filmen Hope skapad av Pétur Már Péturson från Island. Filmerna Be brave från Sverige och Kids on Climate från Danmark blev belönade med hederspriser.  

Under hösten har nordiska ungdomar mellan 15-19 år deltagit i klimatfilmtävlingen REClimate som en upptakt till COP15 mötet i Köpenhamn. Animationer, dokumentärer, spelfilmer - 125 klimatsmarta filmbidrag har strömmat in. Vinnarna har röstats fram av tittare och en särskilt juryomröstning i varje land.

- Det är fantastiskt att vi fått in så många filmer från hela Norden. Det visar ett otroligt engagemang och att man som enskilt individ faktiskt kan göra skillnad, menar Josefin Lindberg, REClimates projektledare.

Tävlingen avgjordes den 8 december och vinnarna presenterades i en klimatsmart webgala som visades på http://www.reclimate.net. Webgalan kunde ses så väl från klassrum världen över som från COP15-mötet där REClimates crew fanns på plats för att visa den. Galan går fortfarande att ses från projektets webplats.

Pristudelning och premiärvisning av vinnarfilmerna skedde igår kväll på Klimaforum09 i Köpenhamn. På plats fanns den danske skådespelaren Cyron Melville och Danmarks undervisnings- och nordisk samarbetsminister, Bertel Haarder för att dela ut pris till vinnarna.

Isländska artisten Björk hör till dem som ligger bakom idéen om en klimatfilmstävling. Tanken uppkom under en Náttura konsert i Reykjavík år 2008.

-    Jag ville stödja tävlingen eftersom jag är nyfiken på vilka förhoppningar unga människor har för en hållbarare framtid, och ville se dem förmedla det på ett kreativt sett. Framtiden är ju deras, menar Björk.

Vinnarfilmerna och motiveringar finns på http://www.reclimate.net