Män i Arktis hårt drabbade av klimatförändringarna

2009-12-9 | 08:11

Kvinnor i syd är särskilt drabbade av klimatförändringar. Men även män i nord är tvungna att anpassa sig. För innuitjägare på Grönland har det varmare klimatet gjort det svårare att leva på jakten.

Nordiska ministerrådet och Norden i Fokus arrangerade häromdagen - som upptakt på FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn - en paneldebatt om hur klimatförändringarna gör att kvinnor och män på olika sätt tvingas ändra sina sätt att leva. Paneldebatten leddes av den norska journalisten och författaren Åsne Seierstad.

Samtidigt invigdes en utställning i Nordiska ministerrådet i Köpenhamn om hur kvinnor och män i syd och nord drabbas av klimatförändringar.

- Jägarna var i samhällstoppen, men nu är de i botten. Deras kunskaper är oanvändbara. Det skapar sociala problem, förklarade Malin Jennings, grundare av Arctic ICCE (Indigenous Climate Change Ethnographies).
Hon har under flera år följt livet i små innuitsamhällen på Grönland. I dessa samhällen har alla män varit jägare och kvinnorna har tagit hand om djuren. Kvinnorna har gjort mat av köttet och sytt kläder av huden. Men det varmare klimatet har gjort jakten svårare.

- Isen fryser senare och är tunnare än tidigare, förklarar Malin Jennings. Männen kan inte jaga på  en is som är tunnare än sex centimeter. De har förlorat sin plattform för att jaga valross som är ett viktigt byte för dem. Isen smälter dessutom tidigare än förr. Sammanlagt har de förlorat en månads jakttid.

Läs mer från paneldebatten på Nordiska ministerrådets hemsida.