Klimattoppmötet i Köpenhamn inlett

2009-12-7 | 10:00

Det var en lång kö utanför Bella Center i Köpenhamn redan från tidig morgon när COP15 inleddes i dag med en stor öppningsceremoni, rapporterar Berlingske Tidende.

Klockan 10.00 brakade det loss med en stor öppningsceremoni, efter flera års danska och internationella förberedelser. Nu väntar elva dagar av möten och förhandlingar som nästan alla deltagare hoppas ska resultera i ett globalt klimatavtal.

Att den amerikanska presidenten Barack Obama ändrade sina planer att komma den 18 december istället för den 9 är något som talas mycket om i Bella Center, och förväntningarna är avvaktande men positiva, skriver den danska tidningen.

Intresset från världens regeringar, NGOs och media att få närvara vid klimattoppmötet har varit rekordstort. Över 34.000 har ansökt om ackreditering men det finns maximalt plats för 15.000. Och därför förklarade FN igår att man skulle införa ett kvotsystem för NGOerna, så att de bara kan få en viss procentdel av sina representanter med vid de tidpunkter, då det är extra tryck på Bella Center.