Norsk skepsis till Köpenhamnstoppmötet

2009-12-4 | 07:37

Först i vår är det rimligt att tro att ett bindande internationellt klimatavtal kan vara på plats. Det sa Erik Solheim till Stortingen igår när han presenterade regeringens strategi inför Köpenhamnsmötet, rapporterar Aftenposten.

Nu skruvar Norge officiellt ned förväntningarna inför toppmötet som inleds om tre dagar.

– Det är dessvärre lite troligt att vi kommer att kunna enas om ett ratificerbart avtal som innehåller alla förhandlingsfrågor på det sätt som Norge har arbetat och arbetar för. Det är för många lösa trådar ute och en för stor oenighet om formerna för avtalet, sa Solheim igår.

Den nya norska strategien blir därför att få till stånd ett avtal om det man faktisk är eniga om.

– I Köpenhamn måste vi för det första försegla enigheten om det vi har på bordet så här långt. Detta måste göras i form av ett politiskt förpliktande avtal, så länderna inte kan ta tillbaka det efteråt, sade Solheim.

Idag på förmiddagen debatterar Stortinget klimattoppmötet inför Köpenhamn.